Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs

Rustig gelegen met stedelijke voorzieningen binnen handbereik

inwoners
30.000 inwoners
winkelcentrum
Groot winkelcentrum
Bos
Recreatiegebied
De Groenzoom

Van polders naar nieuwbouwwijken

Aan het begin van de achttiende eeuw is het gebied ten noorden van de dorpskern van Berkel vrijwel geheel ontveend. De turf werd met scheepjes via de kanalen naar de steden getransporteerd. Door vervening ontstonden grote veenplassen. Rond 1750 kwamen Rodenrijs, Berkel en Noordeinde aan de rand van, of soms tussen de plassen te liggen. De dorpen, dijken en polderkaden werden door het water bedreigd.

Eind achttiende eeuw werd de situatie in Berkel en Rodenrijs gevaarlijk. Het dorpsbestuur besloot daarom actie te ondernemen en de plassen droog te leggen. De vruchtbare grond in de droogmakerijen bracht een periode van grote bloei voor de boeren.

In de grote steden groeide intussen de behoefte aan tuinbouwproducten. Rond 1880 kwam de verbouw daarvan op gang. Gunstige factoren hiervoor waren de vruchtbare bodem, een goede infrastructuur (vaarwater) en de nabijheid van afzetmarkten. Vanwege de belangrijke vervoersfunctie vestigden de tuinders zich aan de vaarten langs de Rodenrijse-, Noordeindse- en Klapwijkseweg.

Met de aanleg van de Hofplein-spoorlijn (nu de RandstadRail metrolijn E) in 1908 verscheen ook de eerste verstedelijking in de regio. Stedelingen werden door het spoor gestimuleerd om zich in de omliggende dorpen te vestigen, en dan vooral rond de nieuwe stations en bij de bestaande dorpskernen.

Inmiddels is Berkel en Rodenrijs door de Vinex-opgave uitgegroeid tot 30.000 inwoners.

Meer over Lansingerland

Berkel en Rodenrijs op de kaart

Nieuws in Berkel en Rodenrijs

Ondertekening duurzame woningen Meerpolder
12 jan 2018

Duurzame ontwikkeling in Meerpolder

De wijk Meerpolder in Berkel en Rodenrijs krijgt er een nieuwe duurzame ontwikkeling bij. Op dinsdag 9 januari 2018 zetten wethouder Albert Abee, Erik Batenburg (Batenburg BV) en Jan Houweling (Houweling architecten) de handtekening op de gronduitgifte-overeenkomst voor de ontwikkeling van het 4C project. Energieneutraal en comfortabel Het project heeft betrekking op de 4 C’s: […]

Lees verder
start bouw Gouden Podium
04 dec 2017

Bouw gestart in Gouden Podium

Een feestje in het Gouden Podium in de wijk Westpolder Bolwerk in Berkel en Rodenrijs! Dinsdag 28 november werd officieel gestart met de bouw van 29 eengezinswoningen. Een van de kopers mocht samen met wethouder Albert Abee een stukje gevel metselen. Verder komen in deze buurt nog 37 eengezinswoningen en 2-onder-1-kapwoningen en een appartementengebouw met […]

Lees verder