Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs

Rustig gelegen met stedelijke voorzieningen binnen handbereik

inwoners
30.000 inwoners
winkelcentrum
Groot winkelcentrum
Bos
Recreatiegebied
De Groenzoom

Van polders naar nieuwbouwwijken

Aan het begin van de achttiende eeuw is het gebied ten noorden van de dorpskern van Berkel vrijwel geheel ontveend. De turf werd met scheepjes via de kanalen naar de steden getransporteerd. Door vervening ontstonden grote veenplassen. Rond 1750 kwamen Rodenrijs, Berkel en Noordeinde aan de rand van, of soms tussen de plassen te liggen. De dorpen, dijken en polderkaden werden door het water bedreigd.

Eind achttiende eeuw werd de situatie in Berkel en Rodenrijs gevaarlijk. Het dorpsbestuur besloot daarom actie te ondernemen en de plassen droog te leggen. De vruchtbare grond in de droogmakerijen bracht een periode van grote bloei voor de boeren.

In de grote steden groeide intussen de behoefte aan tuinbouwproducten. Rond 1880 kwam de verbouw daarvan op gang. Gunstige factoren hiervoor waren de vruchtbare bodem, een goede infrastructuur (vaarwater) en de nabijheid van afzetmarkten. Vanwege de belangrijke vervoersfunctie vestigden de tuinders zich aan de vaarten langs de Rodenrijse-, Noordeindse- en Klapwijkseweg.

Met de aanleg van de Hofplein-spoorlijn (nu de RandstadRail metrolijn E) in 1908 verscheen ook de eerste verstedelijking in de regio. Stedelingen werden door het spoor gestimuleerd om zich in de omliggende dorpen te vestigen, en dan vooral rond de nieuwe stations en bij de bestaande dorpskernen.

Inmiddels is Berkel en Rodenrijs door de Vinex-opgave uitgegroeid tot 30.000 inwoners.

Meer over Lansingerland

Berkel en Rodenrijs op de kaart

Nieuws in Berkel en Rodenrijs

impressie appartementen De Werf
19 mrt 2018

Nieuwbouw aan de Gemeentewerf

Op de plek van de voormalige brandweerkazerne in Berkel en Rodenrijs start Batenburg B.V. begin april met de bouw van zes appartementen, ‘De Werf’ genaamd en zorgvilla ‘Berckendael’. De heiwerkzaamheden staan gepland voor de eerste week van april. Gedurende de bouw wordt de Warmoezerij afgesloten voor verkeer. De verwachting is dat de afsluiting tot medio […]

Lees verder
impressie seniorenappartementen Laan van Romen
19 mrt 2018

Werkzaamheden gestart bouw seniorenappartementen Berkel

Op dit moment vinden de sloopwerkzaamheden plaats van het voormalige kantoor van 3B Wonen aan de Laan van Romen in Berkel en Rodenrijs. In opdracht van de Stichting Algemene Seniorenhuisvesting Berkel en Rodenrijs (Stichting ASB) heeft Houweling Architecten uit Bleiswijk een ontwerp gemaakt voor de bouw van 19 appartementen. Als alles volgens planning verloopt, slaat […]

Lees verder