Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs

Rustig gelegen met stedelijke voorzieningen binnen handbereik

inwoners
30.000 inwoners
winkelcentrum
Groot winkelcentrum
Bos
Recreatiegebied
De Groenzoom

Van polders naar nieuwbouwwijken

Aan het begin van de achttiende eeuw is het gebied ten noorden van de dorpskern van Berkel vrijwel geheel ontveend. De turf werd met scheepjes via de kanalen naar de steden getransporteerd. Door vervening ontstonden grote veenplassen. Rond 1750 kwamen Rodenrijs, Berkel en Noordeinde aan de rand van, of soms tussen de plassen te liggen. De dorpen, dijken en polderkaden werden door het water bedreigd.

Eind achttiende eeuw werd de situatie in Berkel en Rodenrijs gevaarlijk. Het dorpsbestuur besloot daarom actie te ondernemen en de plassen droog te leggen. De vruchtbare grond in de droogmakerijen bracht een periode van grote bloei voor de boeren.

In de grote steden groeide intussen de behoefte aan tuinbouwproducten. Rond 1880 kwam de verbouw daarvan op gang. Gunstige factoren hiervoor waren de vruchtbare bodem, een goede infrastructuur (vaarwater) en de nabijheid van afzetmarkten. Vanwege de belangrijke vervoersfunctie vestigden de tuinders zich aan de vaarten langs de Rodenrijse-, Noordeindse- en Klapwijkseweg.

Met de aanleg van de Hofplein-spoorlijn (nu de RandstadRail metrolijn E) in 1908 verscheen ook de eerste verstedelijking in de regio. Stedelingen werden door het spoor gestimuleerd om zich in de omliggende dorpen te vestigen, en dan vooral rond de nieuwe stations en bij de bestaande dorpskernen.

Inmiddels is Berkel en Rodenrijs door de Vinex-opgave uitgegroeid tot 30.000 inwoners.

Meer over Lansingerland

Berkel en Rodenrijs op de kaart

Nieuws in Berkel en Rodenrijs

06 nov 2018

Uitbreiding Berkel Centrum

Wij breiden het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs uit aan de westkant, ter hoogte van de Westersingel. Berkel wordt het hoofdwinkelcentrum van de gemeente Lansingerland. Door de groei van de bevolking neemt de behoefte aan voorzieningen toe. Website De opdracht is gegund aan de ontwikkelcombinatie Waaijer Projectrealisatie en ABB Bouwgroep. Medio 2019 start de bouw. […]

Lees verder
Eerste steen gemetseld door wethouder Abee en toekomstig bewoonster Mijke Blaauw
09 okt 2018

Bouw gestart 37 rijwoningen Gouden Podium

Donderdag 27 september metselde wethouder Albert Abee samen met toekomstig bewoonster Mijke Blaauw een gouden steen in nieuwe woningen in het Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs. Deze fase bestaat uit 37 woningen, waarvan 29 eengezinswoningen en 8 tweekappers. De kopers konden onder het genot van een hapje en een drankje nader kennis maken met […]

Lees verder