Levendig Lansingerland

Goed bereikbaar, een groene woonomgeving en een grote diversiteit aan voorzieningen

Lansingerland, een jonge gemeente met een rijke historie

Lansingerland is een fusiegemeente. Op 1 januari 2007 gingen de 3B-gemeenten (Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk) en de twee buurtschappen (Kruisweg en Rotte) samen tot één gemeente, Lansingerland.

De naam Lansingerland is door de inwoners gekozen in een prijsvraag. De Lansingh is de landscheiding tussen de waterschappen Delfland en Schieland die tussen de drie dorpen door loopt. De naam is symbolisch. De grens die het gebied altijd verdeeld heeft, verenigt nu de drie gemeenten aan weerszijden van de grens.

Bergschenhoek

Bergschenhoek heeft een vernieuwd centrum en ligt in het hart van Lansingerland.

Meer informatie

Berkel en Rodenrijs

De grootste van de drie kernen van Lansingerland. Aan nieuwe woningen in deze kern geen gebrek.

Meer informatie

Bleiswijk

Van oorsprong een tuindersdorp met een knusse en authentieke uitstraling.

Meer informatie

Bergschenhoek

Bergschenhoek is genoemd naar de hoek in de ‘Bergweg’ naar Hillegersberg. Vanaf de vijftiende eeuw was het plaatsje onderdeel van de ambachtsheerlijkheid Hillegersberg en Rotteban. Net als de meeste dorpen in de regio werd ook Bergschenhoek omgeven door uitgestrekte veengebieden waar vanaf de middeleeuwen aan turfwinning werd gedaan.

Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs ontstond toen in de tiende eeuw veengronden vanuit de Schie werden ontgonnen. De bevolking leefde toen vooral van het kappen van griendhout, dat in het water groeit. De naam Berkel en Rodenrijs verwijst hier naar: Berkel, van berkenbos en Rodenrijs, van het rooien van rijs(hout). Net als in Bergschenhoek en Bleiswijk werd er in Berkel en Rodenrijs turf gestoken en ontstonden ook hier uitgestrekte plassen.

Bleiswijk

De heerlijkheid Bleiswijk werd in 1242 door graaf Willem II in leen gegeven aan Gijsbrecht Bokel om het gebied te ontginnen. Bleiswijk werd in 1582 aangekocht door de stad Rotterdam. Deze stad had vervolgens grote invloed op het plaatselijke bestuur. Hier kwam pas in 1798, in de Franse tijd, een einde aan, toen de heerlijke rechten werden afgeschaft.

Recreatie binnen de gemeente

Overige voorzieningen

Wilt u weten waar de bibliotheek, de gezondheidscentra, middelbare scholen of andere voorzieningen in Lansingerland zijn? Kijk dan op www.lansingerland.nl.

Randstadrail vervoer

Gemeente Lansingerland op de kaart